Selecteer uw land of regio

U bevindt zich nu in The Netherlands (Nederlands)
Start / Kennis / Arjo Blog / 5 oplossingen voor zorg door één zorgverlener

5 oplossingen voor zorg door één zorgverlener


2023-04-11T22:00:00.0000000Z

De term 'zorg door één zorgverlener' verwijst simpelweg naar een manier om iemand veilig te verplaatsen met behulp van de juiste hulpmiddelen en het juiste aantal zorgverleners.

In sommige zorgomgevingen werden lange tijd 'informele werkmethoden' toegepast waarbij er standaard twee zorgverleners nodig zijn om te helpen bij de transfers van zorgvragers. De afgelopen jaren heeft er echter een duidelijke verschuiving plaatsgevonden naar 'zorg door één zorgverlener', met name in instellingen voor langdurige zorg.¹

"Deze verschuiving heeft te maken met werk- en zorgefficiëntie en kostenverlaging"¹

Het vrijmaken van zorgverleners stelt hen in staat om te voldoen aan de behoeften van meer zorgvragers en verbetert de doorstroming van zorgvragers in de acute zorg, waardoor ziekenhuisopname en -ontslag sneller verlopen¹.

Een adequate beschikbaarheid van plafondliften en andere hulpmiddelen voor veilige transfers van zorgvragers biedt de mogelijkheid om de zorg te laten uitvoeren door één zorgverlener, wat tot kostenbesparingen kan leiden². Het is een evenwichtsoefening waarbij de zorgvrager en de zorgverlener geen verhoogd risico op letsel of fysieke overbelasting mogen lopen. Dit stelt de zorgverleners in staat om op een veilige manier de mobiliteit van zorgvragers gedurende de dag te bevorderen. Therapeuten kunnen de apparatuur gebruiken als 'tweede paar handen' om hun zorgvragers te ondersteunen tijdens revalidatieactiviteiten. Dit vermindert het risico op letsel en de vraag naar extra personeel. Deze verschuiving is in hoge mate afhankelijk van een investering in de juiste hulpmiddelen voor de juiste zorgvrager en het gebruik van geschikte werkmethoden om waardige persoonlijke zorg te bieden.

"Het is een evenwichtsoefening waarbij de zorgvrager en de zorgverlener geen verhoogd risico op letsel of fysieke overbelasting mogen lopen" 

 

Hier zijn enkele van onze oplossingen voor de transfers van zorgvragers die efficiënte één-op-één zorg ondersteunen:

Maxi Move® verrijdbare tillift met tillaken

De Maxi Move verrijdbare tillift is ontworpen om één zorgverlener in staat te stellen om dagelijkse transfers en herpositionering van zorgvragers uit te voeren. Het is een veelzijdige oplossing die met behulp van diverse tiljukken kan worden aangepast om een oplossing te creëren die is afgestemd op de specifieke transferbehoeften van de zorgvrager.

Het tillaken is gemaakt van een zachte, ademende stof en combineert de voordelen van een tilband voor positionering in bed en zijwaartse transfers met de functionaliteit van beddengoed. Dit zorgt ervoor dat de Arjo Transfer Sheet tussen twee transfers door onder de zorgvrager kan blijven liggen. Testen toonden geen interferentie met de drukverdelende eigenschappen van het oppervlak waarop de zorgvrager ligt. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het Transfer Sheet de biomechanische belasting op de zorgverlener kan beperken³.

Maxi Sky® 2 plafondlift met tillaken

De Maxi Sky 2 Plafondlift stelt een enkele zorgverlener in staat om zorgvragers gemakkelijk te verplaatsen zonder handmatig te hoeven tillen. Dit vermindert het risico op letsel voor zowel de zorgverlener als de zorgvrager. Het kan verschillende activiteiten ondersteunen.

Het gebruik van een tilband voor herpositionering, in combinatie met een passieve tillift, kan de impact op de workflow van de zorgverlener bij het draaien en verplaatsen van een zorgvrager in bed helpen verminderen.⁴

Zittende activiteiten aan de rand of buiten het bed worden ook vergemakkelijkt. Het gebruik van de plafondlift met een tilband voor loopoefeningen, in combinatie met een looprek, kan extra steun en vertrouwen bieden bij het uitvoeren van loopoefeningen. Dit stelt de therapeut in staat om zich te concentreren op het begeleiden van de activiteit, terwijl hij/zij zorgt voor een correct gebruik van het mobiliteitshulpmiddel.

Sara Plus® – elektrische tillift

Sara Plus is een actieve tillift die door één zorgverlener kan worden bediend. De Sara Plus heeft een afneembare voetenplaat en biedt steun met de Arc-Rest (armsteun) en tilband. Daarnaast is de Sara Plus ontworpen om de zorgvrager te ondersteunen bij transfers, evenwichts-, stap- en looptraining.

De Sara Plus kan revalidatieactiviteiten ondersteunen wanneer de zorgvrager op de rand van het bed zit en kan worden gebruikt om de zorgvrager aan te moedigen om zelfstandig te gaan staan en zitten. De Sara Plus kan tevens worden gebruikt om functionele activiteiten uit te voeren die kunnen helpen het statische en dynamische evenwicht en de gewichtsoverdracht te verbeteren.

Samenvatting van klinisch bewijsmateriaal inzake transfers van zorgvragers downloaden

Downloaden
Sara® Stedy

Sara Stedy is een niet-elektrisch opstahulpmiddel dat vroegtijdige mobiliteit mogelijk maakt door zorgvragers te helpen bij zitten-naar-staan-activiteiten door één zorgverlener .

Sara Stedy vereenvoudigt dagelijkse transfers en kan zorgvragers aanmoedigen om actief te zijn tijdens transfers van zitten naar staan.

 

Carendo® multifunctionele douche-toiletstoel

De Carendo multifunctionele douche-toiletstoel is ontworpen om één zorgverlener in staat te stellen de volledige hygiënische routine uit te voeren, inclusief het aan- en uitkleden, toiletbezoek, douchen en overige hygiënische taken, met één transfer. Het zorgt voor een efficiënte hygiëne- en doucheroutine met één transfer, terwijl de zorgverlener tijdens het hele proces een comfortabele werkhouding kan aannemen.

In een Deens onderzoek daalde het aantal transfers waarbij twee medewerkers nodig waren bij het gebruik van de Carendo tot nul.

Wij ondersteunen u bij het creëren van veilige en efficiënte werk- en zorgomgevingen

Op basis van gevalideerd extern bewijsmateriaal en de meest recente richtlijnen biedt de INZICHTBEOORDELING VAN ARJO  u een objectieve leidraad voor het type en aantal hulpmiddelen die nodig zijn om de mobiliteit en de efficiëntie van de workflow te bevorderen, terwijl het risico op overbelasting en letsel voor uw zorgverleners wordt verminderd.

De webinar op aanvraag nu bekijken 

Bekijk de opgenomen webinar van Deborah Harrison over zorg door één zorgverlener en over persoonsgerichte zorgaanpak om mobiliteit te stimuleren. Klik hier om de webinar op aanvraag te bekijken.

Plan een demonstratie van onze transferoplossingen

Ontdek de voordelen van onze transferoplossingen met een demonstratie door een praktijkspecialist van Arjo. Klik hier om een demonstratie aan te vragen.

Vraag een demo/proef aan

Literatuur:

Harrison, D. Single Handed Care Part One The Winning Formula. ATToday, VK. Beschikbaar op http://attoday. co.uk/single-handed-care-part-one-the-winning-formula/ Geraadpleegd op 02.04.2020

2. Smith H, Orchard S. The reduction of double handling in the community. The Column, 2009. 23(3)

3. Knibbe et al. Effects on Quality of Care and Work of a Transfer and Repositioning Device for horizontal transfers on an ICU, 2015

4. Totzkay, DL. Multifactorial Strategies for Sustaining Safe Patient Handling and Mobility. Crit Care Nurs Q, 2018. 41(3): p. 340-344

5. Hallström K. Wiese N. (2015) Improving Quality of Care and Workflow by Optimising the Working Conditions. A Case Study from a Danish Nursing Home. Proceedings 19th Triennial Congress of the IEA, Melbourne 9-14 August 2015)