Selecteer uw land of regio

U bevindt zich nu in The Netherlands (Nederlands)
Start / Training Ergocoach Zorg (4 dagen)
Training Ergocoach Zorg (4 dagen)
Programma

In themadag 1 wordt het kader geschetst waarom preventie van fysieke belasting binnen de zorg zo belangrijk is. Vanuit potentiële arbeidsrisico’s, huidige normen en richtlijnen om fysieke belasting binnen de zorg te voorkomen, de consequenties van verlies van mobiliteit van cliënten, wordt de basis gelegd voor gezond werken. Hiernaast wordt ook stil gestaan bij de winst die behaald kan worden als er een synergie gerealiseerd wordt tussen preventiebeleid fysieke belasting en bijvoorbeeld incontinentiepreventie, valpreventie en decubituspreventie.

OnderwerpenMobiliteitswijzer, Praktijkrichtlijnen fysieke belasting zorg, manueel verplaatsen binnen de grenzen van het bed, Carethermometer / Tilthermometer, verplaatsen met glijrollen/glijzeilen binnen de grenzen van het bed en bij horizontale transfers, vermindering statische belasting bij bedzorg, aan-/uittrekken steunkousen, efficiënt werken, PDL-handelingsschema’s.

In themadag 2 staat het stimuleren van zelfredzaamheid en functionele mobiliteit centraal. De Ergocoach kent en onderkent het belang van het waardig en respectvol benaderen van de cliënt bij zorg en transferhandelingen. Aan de hand van basisprincipes uit de haptonomie verwerft de Ergocoach inzicht en ervaring in de effecten die de wijze van begeleiden hebben op het gedrag van de cliënt. Het kennen en herkennen van risico’s van blootstelling aan fysieke belasting bij het verplaatsen van cliënten buiten het bed staat centraal. 

Onderwerpen: haptonomie, haptonomisch begeleiden, manuele transfers buiten het bed, indiceren van hulpmiddelen, actief en passief tillen. 

In themadag 3 staat het stimuleren van het zelf oplossend vermogen van collega’s centraal. Het leiden en begeleiden van Probleem Gestuurd Oplossen loopt als een rode draad door de dag. De Ergocoach kent en herkent ongezond gedrag bij collega’s met betrekking tot zorg-ondersteuning en zorgbegeleiding buiten het bed. De Ergocoach is in staat om gezonde adviezen te geven over werkhouding en leert collega’s op basis van de actuele mobiliteit van de cliënt, juiste keuzes te maken voor het hulpmiddel en de werktechniek bij wassen, aan- en uitkleden, douchen en toiletgang.

Onderwerpen: Probleem Gestuurd Oplossen, Voila-methode, verminderen statische belasting, indiceren werkmethode en hulpmiddel bij zorg buiten het bed.

In de eerste drie themadagen staan het verwerven van praktijkvaardigheid en het kennen en beheersen van de kerntaken signaleren, analyseren en adviseren centraal. Tijdens themadag 4 staat het instrueren en continueren centraal. Feedback geven en ontvangen, helder en effectief communiceren lopen als een rode draad door de laatste themadag. De ergocoach leert om een instructie planmatig te ontwerpen en uit te voeren. Alle kerntaken van de ergocoach komen terug in een afsluitende opdracht, waarbij de deelnemer leert om voor het eigen team of de eigen afdeling, een verbeter- en actieplan te formuleren gericht op gezond werken.

Voorafgaand aan de opleiding tot Ergocoach Zorg ontvangt u het lesmateriaal gebundeld in een cursusmap en het Handboek Transfers. Het volgen van losse modules is niet mogelijk.

Kosten voor deze training zijn: € 6.660,-
Het tarief is incl. lunch en deelnamecertificaat. Over dit tarief wordt geen relatiekorting berekend. BTW is op trainingen niet van toepassing.

Locatie: trainingsruimte Arjo, Biezenwei 21, 4004 MB Tiel.
Tijden: van 09.30 tot 16.00 uur.
Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 12.
Inschrijven: voor het aanmelden van de training vult u het formulier in. Velden met een * zijn verplicht.

Belangrijk: Arjo voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstituten voor kort beroepsonderwijs en is geauditeerd op basis van de CRKBO-kwaliteitsnormen opgesteld door het CPION, het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland.